Het groen in de tuin of openbare ruimte beschadigt soms funderingen onder woningen. Niet voor de hand liggend, wel iets om soms rekening mee te houden.
Onlangs presenteerde Amsterdam een kaartje waarin wordt bijgehouden waar in de stad de exotische plant de Japanse Duizendknoop groeit. De Japanse Duizendknoop verdringt alle andere planten om zich heen en daarbij kunnen zijn sterke wortels asfalt en huizen beschadigen.
Stadsecoloog Auke Brouwer: “Er zijn zelfs verhalen bekend over ontwrichte funderingen. Bij de eerste inventarisatie tellen we al ruim tweehonderd plekken waar de plant ongewild de kop opsteekt, en dit is pas een eerste indruk.
Als je de plant wil verwijderen, doe dat zorgvuldig: wortels niet op de composthoop, maar in de vuilcontainer. We zien dat de plant vooral langs kades van de Amstel en de grachten opduikt. Door bijvoorbeeld maaiwerkzaamheden kunnen stukken wortel in het water terecht komen, waaruit elders weer een nieuwe plant kan groeien.”
Al langer is bij KCAF bekend dat ‘groen’ niet altijd gunstig is voor de staat van funderingen. Zo zijn er naast bovenstaande situaties diverse gevallen bekend van grote bomen nabij woningen met houten paalfunderingen, die schade toebrengen aan die funderingen.
Natuurlijk zijn de wortels hier soms debet aan, maar heel vaak onttrekken die zoveel grondwater aan de bodem, dat de houtenpaalfunderingen daardoor droog komen. Hierdoor ontstaat schimmel en kunnen de houten funderingspalen wegrotten. Dat is niet altijd iets dat voor de hand ligt, maar dus wel iets om in voorkomende gevallen rekening mee te houden!