Huisarts voorziet grote gezondheidseffecten voor mensen in veenweidegebied

De schade aan huizen kan niet alleen materiële, maar ook immateriële schade veroorzaken. Dat zegt oud-huisarts Leonhard Beijderwellen. Nieuw onderzoek liet eerder deze week zien dat 5.100 huizen in het Friese veenweidegebied risico lopen op schade of dat al hebben.

Beijderwellen is van een groep die zich bezighoudt met funderingsproblemen in de Groote Veenpolder, een gebied onder het Tsjûkemar. Die problemen ontstaan door bodemneergang.

“Ik heb zelf ervaren en ook van andere bewoners gehoord dat men te maken heeft met slaapstoornissen en veel stress”, zegt Beijderwellen.

Hart- en psychologische problemen

“Vanuit mijn vak kan ik zeggen dat als dat langdurig blijft aanhouden en een goede oplossing niet wordt geboden, dat dit kan leiden tot een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en psychologische problemen zoals angststoornissen, depressie of een burn-out.”

Eerder werd gezegd dat het om zo’n 3.600 huizen zou gaan die verzakken door de bodemneergang in het veenweidegebied. Nieuw onderzoek toonde deze week aan dat het om 5.100 huizen gaat.

Die huizen kunnen verzakken omdat ze op houten palen gebouwd zijn die geregeld droog komen te staan. Die palen verrotten na verlagingen van het waterpeil. En juist die verlagingen komen de laatste jaren veel vaker voor, door klimaatverandering, maar ook doordat boeren liever een wat lager waterpeil willen hebben.

Het huis blijft niet horizontaal staan.

Ine Naafs, één van de slachtoffers

Wie ook al schade heeft gehad, is het paar Naafs. Zij wonen in Munnekeburen in de Groote Veenpolder. Het land om hun huis heen verzakt, het grondwaterpeil is vaker lager en dat levert problemen op.

Lees het volledige artikel op https://www.omropfryslan.nl/

Foto: Rob de Wind