Op 26 juni organiseerden de gemeente Schiedam samen met het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) een informatiebijeenkomst om gemeenten mee te nemen in de laatste ontwikkelingen en om te laten zien hoe Schiedam de actieve aanpak organiseert.
Wethouder Fahid Minhas van de gemeente Schiedam nam de gasten mee in de praktijk en de actieve aanpak van funderingsherstel zoals de gemeente die sinds 2004 hanteert met het gemeentelijk Servicepunt Woningverbetering. Minhas benadrukt dat de gemeente een verantwoordelijkheid heeft omdat het over de leefbaarheid in de stad gaat en omdat bewoners van verzakkende woningen vaak met hun rug tegen de muur staan. De gemeente kan niet wegkijken.
Inmiddels zijn in Schiedam 328 woningen hersteld op 33 locaties en is de gemeente in gesprek met eigenaren op nog eens 24 locaties (circa 200 woningen). Op 7 locaties zit het funderingsherstel er weer heel langzaam aan te komen. Circa 250 panden zijn nog in monitoring, dit wordt twee keer per jaar gemeten. Er staat bijna 10 miljoen euro uit aan laagrentende leningen voor funderingsherstel. De kenmerk van de aanpak: Schiedam heeft een Servicepunt Woningverbetering voor huiseigenaren en VvE’s met vragen over woningverbetering en funderingsherstel, gratis begeleiding door projectleiders van gedupeerde eigenaren, een gratis globaal herstelplan, gratis onderzoek bij monitoring, afspraken met makelaars over de wijze waarop panden met – eventuele – funderingsproblemen in verkoopadvertenties staan vermeld, funderingskaarten op www.servicepuntwoningverbetering.nl en een laagrentende lening 30 jaar vast van 1,5% minimum.
KCAF directeur Dick de Jong praatte de gasten bij over de laatste ontwikkelingen rondom de aanpak van funderingsproblematiek en gaf inzicht in de toename van het aantal meldingen na de droge zomer van 2018. Een digitale funderingskaart biedt inzicht en is een oplossing voor de vele vragen waar gemeenten mee worstelen. Wessel van Boetzelaer van KCAF lichtte de juridische consequenties voor gemeentes bij funderingsaanpak toe.